Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Opheffing van tijdelijk onttrekkingsverbod onbevaarbare waterlopen in provincie Antwerpen

Door het droge weer en de zeer lage waterstand in de waterlopen stelde gouverneur Cathy Berx op 10 juni 2023 een tijdelijk onttrekkingsverbod in voor een aantal stroomgebieden in de provincie Antwerpen.

De regen van de voorbije periode zorgde ervoor dat het watersysteem voldoende hersteld is.  De tijdelijke onttrekkingsverboden worden dan ook opgeheven.

Het permanent onttrekkingsverbod, ingesteld sinds 1 januari 2022, blijft wel van kracht.

 

In 2023 volgden de weersextremen elkaar snel op.  Na een natte lente volgde een extreem droge periode van midden mei tot midden juni. Door de droogte daalden de waterpeilen van verschillende waterlopen in de provincie Antwerpen tot onder de ecologische minimumdrempel. Daarom werd er een tijdelijk onttrekkingsverbod ingesteld. De neerslag van de maand juli zorgde nog niet onmiddellijk voor een structureel herstel van de waterafvoeren. De voorbije en de te verwachten neerslag tussen 31 juli en 6 augustus 2023 resulteert nu wel in een structureel herstel van het watersysteem. Onttrekking van water uit de waterlopen zonder dat de ecologie in de waterlopen daarbij wordt bedreigd, is opnieuw mogelijk. Na advies van de Vlaamse droogtecommissie, de waterbeheerders van de provincie Antwerpen en de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM) heft  wnd. gouverneur Bram Abrams de tijdelijke onttrekkingsverboden op vanaf 4 augustus 2023 . Het permanent onttrekkingsverbod op alle ecologisch zeer kwetsbare kleine beken blijft evenwel van kracht.

Deel dit artikel